Park balvanů Nochten

V sobotu 23.5.2015 se vydalo 23 turistek z Varnsdorfu na výlet do německého Nochtenu navštívit Lužický park balvanů

(Findlingspark). Po povrchové těžbě hnědého uhlí zde zůstala po člověku zdevastovaná krajina. Na nápad, jak ji vrátit zpět k užívání, přišla skupina nadšenců, kteří se rozhodli na ploše 20 ha založit park, do kterého zakomponovali i balvany, které se sem do rovinatého Lužicka dostaly při tání ledovců ze severu Evropy.

A tak vznikl rododendronový sad, vřesová zahrada, houštiny s borovicovou klečí, jalovci a břízami, míjíme malé rašeliniště, na velkých travnatých loukách kvete plno zvonků, kopretin, šalvěj.

Pro ty, kteří by sem chtěli také zavítat, doporučíme cestu vlakem na jízdenku Euro Nisa, směr Žitava, přestup do Weisswasseru, odtud busem do Nochtenu.

Děkujeme Irence a Evě za pěkně zorganizovaný zážitek.

Libuše Šaferová

 

 

Výstava orchidejí v Drážďanech

V neděli 29.3.2015 jsme se již potřetí vydali na výstavu orchidejí, která se vždy koná v týdnu před Velikonocemi a je spojená s velikonoční výstavou. Protože nás je rok od roku více, rozdělili jsme se tentokrát na dvě skupiny. Rumburská cestovala na slevový lístek Labe/Elbe přes Dolní Poustevnu a Bad Schandau pod vedením Jitky Procházkové, varnsdorfská přes Žitavu, odtud na slevovou jízdenku Speciál vlakem Liberec-Drážďany. Přestože byla na trati výluka, německé dráhy nám připravily milé překvapení – vypracovaly speciální jízdní řád, aby proběhla cesta plynule, a v obou směrech přistavily speciální autobus pro naši skupinu s doprovodem. Z Rumburka jelo čtrnáct turistů, z Varnsdorfu dvacet devět.

Před aprílovým počasím jsme se schovali do haly. Tisíce květů orchidejí nás obohatilo novými zážitky, ze kterých budeme čerpat sílu zase do další výstavy, na kterou se určitě znovu vypravíme.

Někteří s námi byli poprvé a věřím, že se připojí i na dalších akcích. Ukázali jsme jim, že nemusí mít auto, aby objevovali krásy našeho regionu. Stačí zjistit spojení vlakem a spolehnout se na vlastní nožičky.

Líba Šaferová